Klif landschap tijdens online schilderles

Met de online lessen voor jongeren ben ik momenteel bezig met een klif-landschap. Wat ik heb gedaan is eerst een ruwe opzet maken naar aanleiding van een foto van een landschap. Zo’n ruwe opzet in licht/donker dient om te zoeken naar de juiste toonwaarde van de verschillende partijen in het schilderij. Als je de opzet in licht/donker zo goed mogelijk doet krijg je ook een schilderij waar het licht in zit. Licht is één van de belangrijkste peilers van de impressionistische schilderkunst. Als je dit heel goed doet kun je echt het licht vangen zoals de grote meesters deden uit de impressionistische schilderperiode, Pisarro, Monet, van Gogh etc.


Toonladder maken​

Op je palet maak je eerst een toonladder met grijzen van licht naar donker. Bijvoorbeeld vijf hoopjes verf met gelijke tussenstappen en aan de ene kant wit en aan de andere kant zwart.

Belangrijk: laat uiteindelijk geen zwart staan in je schilderij want het maakt alle kleur stuk.
Met die hoopjes verf ga je schetsen en zo goed mogelijk de juiste toonwaarden van alle partijen zoeken en vinden…
Het doel is eerst om indeling in toonwaarden te maken zodat het licht in het schilderij komt.​

Het doel is eerst om indeling in toonwaarden te maken zodat het licht in het schilderij komt.​


Video-lesgeven

Speciaal voor het leren tekenen en schilderen is lesgeven via Google Hangout of Zoom ideaal. Ik richt de camera van mijn mobieltje op mijn palet en een leerling kan online zien hoe ik verf meng. Het is veel informatiever dan mondeling of schriftelijk onderwijs.

Bij de leerling thuis staat de camera ook aan. Dan kan ik als leraar direct zien wat iemand schildert en ook direct aanwijzingen geven. Het is enorm effectief.

Op dit moment heb ik nog geen groepsvideo’ online. Maar we hebben wel een Open Atelier online. Er is wel de mogelijkheid om klassikaal les te geven online via Google Meet.

Je kunt altijd een gratis proefles inplannen via deze site. Klik op de knop hieronder en plan je les in…

Book an appointment with Domino Design using Setmore

Wanneer je boekt via deze link kun je een les volgen via Teleport Video, dat werkt heel simpel. Je krijgt een link en daar klik je op en je zit in de video-les.