hoofdstuk 6 richtingen

richtingen

Richtingen

Je komt veel verder met tekeningen van mensen en taferelen wanneer je op een simpele wijze en heel praktisch leert richtingen op te meten van je model of van een foto. Daarna neem je die richtingen gewoon één op één over op je tekening, schilderij of aquarel…

Richtingen opnemen

richtingen
foto van David Homann op Unsplash

Elk tafereel kent ook schuine en scheve lijnen bijvoorbeeld wanneer je een tekening in perspectief aan het tekenen bent of wanneer je lichaamshoudingen aan het tekenen bent. Deze schuine lijnen kun je vrij makkelijk opmeten met een potlood of penseel. Zit iemand in een stoel met bijvoorbeeld de armen over elkaar dan zie je dat die arme scheve lijnen maken en je hoeft eenvoudig alleen maar je potlood of penseel langs die lijn te leggen en de hoek die je dan opmeet kun je één op één overnemen op je tekening. Dit werkt heel makkelijk en het geldt voor scheve lijnen in een interieur, landschap en/of lichaamshouding overal waar je niet haakse lijnen of richtingen hebt. Ik zal je dat laten zien in de volgende video.

Opdracht

Download de foto die je hierboven ziet staan en print hem uit. Klem de foto op een tekenbord zodat je een harde ondergrond hebt. Zet het tekenbord bij je ezel. Op je ezel heb je ook op een tekenbord met klemmetjes een tekenvel. Schets eerst het model zo goed mogelijk op je tekenvel, alleen het is nog geen definitieve schets.

Dan pak je je potlood of een lange penseel en legt die langs een van de schuine richtingen die je op het model/foto ziet. Je houdt zo goed mogelijk deze richting vast en draait jezelf naar je tekening, en neemt precies die richting over. Dat doe je ook met de andere richtingen op de foto. Je tekening ‘klikt’ dan veel beter in elkaar omdat alle schuine richtingen kloppen.

neem een foto van je tekening en stuur die naar het Schilderschooltje van Google Classroom waarvan je de lescode heb ontvangen.

richtingen