kunstenaarsoog vs. meten

kunstenaarsoog vs. meten

kunstenaarsoog vs. meten

kunstenaarsoog vs meten

Als je begint aan een tekening of schilderij ‘naar de waarneming’, dan is het het beste om eerst te proberen om met het blote oog, je kunstenaarsoog, de verhoudingen in te schatten, zo train je je vaardigheden het best. Pas als het niet lukt ga je meten.


Kunstenaarsoog

Inschatten

Het klinkt wat mystiek, maar zo is dit niet bedoeld. Wat ik bedoel met het kunstenaarsoog is je vermogen om te schatten. Verhoudingen inschatten, kleuren inschatten, toonwaarden inschatten. En dan vlot neerzetten op papier of doek. Met schatten kun je ernaast zitten. Daar moet je als kunstenaar mee leven. Daarom is er de werkwijze van schetsen. Met vlot en ongecompliceerd schetsen heb je een werkwijze waarin je snelle notities maakt op papier of doek maar die nog niet definitief zijn. Dat betekent dat je altijd kunt corrigeren. Maar het grote voordeel is dat je op een directe manier werkt en keuzes maakt, en dat kun je duidelijk zien aan een kunstwerk, het wordt levendiger en directer.

Vertrouw op je inschattingsvermogen

Maar het belangrijke is dat je leert te vertrouwen op je oog en inschattingsvermogen. Laat niet alles afhangen van een liniaal of potlood. Daarom is het belangrijk dat je eerst je tafereel en/of schilderonderwerp leert begrijpen. Het is belangrijk dat je leert over perspectief maar ook over anatomie van de mens. Hoe meer je daarvan weet, dan kun je die informatie in je achterhoofd houden tijdens je schetsen.