kun je schetsen zonder te meten?

kun je schetsen zonder te meten?

kun je schetsen zonder te meten?

kun je schetsen zonder te meten? Onthoud dat schetsen op een hele losse en vrije manier gebeurt. Je hoeft niet persé alles na te meten voordat je iets tekent. En dat klinkt natuurlijk wel raar in een cursus die er over gaat om je wat tools te geven om verhoudingen te meten. Maar onthoud: deze tools zijn bedoeld om je te helpen als het misgaat met je tekening of als je er even niet uitkomt.

Je zou kunnen vragen: wat is het doel van schetsen? Zonder wetenschappelijk te willen klinken is het belangrijk om te onderzoeken. Zo maakten bekende kunstenaars uit de kunstgeschiedenis vaak gebruik van voorstudies of bestudeerden ze details zoals handen en gezichten voordat ze an een heel schilderij begonnen. Als je eenmaal een tafereel hebt onderzocht en het voor je duidelijk is hoe je het moet schilderen of tekenen dan is het of die informatie ergens wordt opgeslagen in je hoofd en dan kun je dat opnieuw doen tijdens het echte schilderij.

‘kunstenaarsoog’

Niet om zweverig te klinken maar iets meten met een liniaal, potlood of penseel is iets buiten je, iets rationeels. Maar een inzicht is iets dat je van binnen hebt.