Paragraaf tag: Lay-out

Eerste stappen


Eerste stap

Dus binnen je grote tekenvlak maak je eerst een grote lay-out met hulplijnen en in die grote lay-out maak je weer kleinere vlakverdelingen en daarin weer kleine vlakverdelingen en dan kun je alles veel makkelijker terugvinden. Ook blijkt dat als je zo werkt de verhoudingen steeds veel beter kloppen. Het is even wennen omdat je een andere discipline moet aannemen. Vaak heb je n.l. als tekenaar de neiging om meteen naar een detail te stormen en dat uit te werken. Wat je dus te doen staat is een stap terug nemen en steeds kijken naar het grote geheel en van daaruit de details vinden.

Het grote tafereel onderverdelen in een lay-out.

tafereel onderverdelen

Het beeld onderverdelen in een lay-out.


Het grote tafereel onderverdelen in een lay-out

Je kunt de neiging hebben de ideale lijn of contour van een object meteen weer te geven als je iets aan het tekenen bent. Maar ik ben daar geen voorstander van want dat is een hele moeilijke opgave. Het blijkt dat je dan je aandacht richt op maar één detail en de verhouding met de rest van de indrukken gauw uit het oog verliest.

Om op een meesterlijke manier alles in de juiste proporties te brengen. Het werkt veel makkelijker als je de details weet te vinden in een groter geheel.

Je verdeelt je tafereel in enkele grote gebieden en die gebieden verdeel je weer onder in kleinere gebieden en zoekt naar de juiste verhoudingen en binnen die kleinere gebieden ga je nog weer verder zoeken dan nog kleinere gebieden en dan vindt alles veel makkelijker zijn plaats.

Kleinere hulplijnen


kleinere onderverdelingen

Kleinere onderverdelingen

Een ander groot voordeel van werken op deze manier is dat je de compositie beter in de hand hebt. Om een goede compositie te creëren moet je eigenlijk weer terug redeneren en in dat geheel een hiërarchie maken waarin sommige delen minder belangrijk zijn en andere delen weer heel belangrijk. We komen hier later op terug.

Wissel steeds je blikveld af van het hele tafereel naar het detail