verticale lijnen

je tafereel uitlijnen


Als je voor het eerst naar een nieuw onderwerp en / of tafereel kijkt, komen er een hoop dingen op je af. Hoe breng je orde in de chaos aan indrukken die er op je af komen? Zeker als er een hoop personen of voorwerpen, gebouwen of objecten op je tafereel/onderwerp staan.

Een van de manieren is om bijvoorbeeld te kijken welke objecten er op één horizontale (of verticale) lijn liggen (of nèt er onder of nèt erboven) dat kun je op je tekening of doek precies zo neerzetten, het werkt altijd.

Verticale lijnen

Als je aan het werk bent en je bent met je schets bezig dan is dit een handig hulpmiddel. Je wilt weten of binnen het werk dat je maakt het uitlijnen klopt. En daarvoor kun je steeds tussendoor even snel met je potlood/penseel in je hand even verticale en horizontale lijnen zoeken en checken welke punten zich ongeveer op die lijnen bevinden. Het is eigenlijk steeds een klein onderzoek dat je houdt om te kijken of je werkstuk goed in het gareel zit.

Het gaat niet om heel precies uit te meten of voorwerpen of objecten zich precies op die lijnen bevinden maar het geeft je heel veel houvast.

Verticale lijnen

Dit is slechts een voorbeeld van één tafereel dat je aan het schetsen bent. Zoals je ziet bevinden zich op de rechter verticale lijn twee punten die min of meer in de buurt van die lijn komen. Het is natuurlijk nooit helemaal precies, maar dat hoeft ook niet. Je weet nu dat ongeveer die twee punten op dezelfde lijn liggen. Maar je heb een referentie zodat je je tekening of schilderij kunt uitlijnen.

Meten met je penseel of je potlood

Dat meten is niet iets heel statisch of ingewikkelds, je doet het steeds tussendoor even snel om te checken waar je staat. Tijdens het schilderen dus.

De Artist Toolbox is dus ook bedoeld om je kleine handige ‘gereedschapjes’ te geven om orde te scheppen.