Verhoudingen

Verhoudingen. Het woord zegt het al: hoe verhouden twee dingen zich ten opzichte van elkaar? Door steeds twee of meerdere objecten in je tafereel met elkaar te vergelijken komen de dingen in de juiste orde en vind alles automatisch een plek in jouw tekening of schilderij.


Verhoudingen. Je kunt heel veel halen uit de relatie van verschillende objecten in je tafereel, uiteindelijk ook de compositie van je schilderij door objecten te accentueren en objecten minder belangrijk te maken.

Verhoudingen

Wat kun je allemaal met elkaar vergelijken?

  • Je kunt de lengte en breedte en hoogte onderling met elkaar vergelijken
  • je kunt de toonwaarde of de kleur met elkaar vergelijken tussen de verschillende objecten op je schilderij.
  • Je kunt de verzadiging van verschillende vlakken vergelijken
  • Je kunt de richtingen met elkaar vergelijken. 
  • In de compositie kun je de belangrijkheid van een object vergelijken met de belangrijkheid van een ander object bijvoorbeeld een accent ergens plaatsen en een ander object meer neutraal maken
  • je kunt de positie met elkaar kunt vergelijken binnen een tafereel.

Het is ook een manier van kijken die je ontwikkelt als kunstenaar. Het is niet alleen dàt je kijkt naar een onderwerp maar hóe je kijkt. Je kunt op een onderzoekende manier kijken, niet zomaar in het wilde weg kijken, maar ondertussen mensen, objecten, kleuren, licht-donker, toonwaarden en meer met elkaar vergelijken. Als het met het blote oog niet lukt dan kun je gewoon meten met je gestrekte arm en een penseel om de verhoudingen goed te krijgen.

Je tekening of schilderij zit gewoon lekkerder in z’n vel als de verhoudingen kloppen. Belangrijk is steeds te blijven schetsen want daarmee leer je je onderwerp beter kennen… Met schetsen ben je eigenlijk al op een vlotte manier aan het onderzoeken..

Het is niet alleen belangrijk dàt je kijkt maar vooral hóe je kijkt, tijdens het kijken onderzoek en vergelijk je dingen met elkaar…